Mentorski program
platforme za posao

10 online platformi za posao na kojima možeš da radiš kao Virtuelni Asistent

Apr 14, 2023

Tražiš posao na platformama kao što je Upwork, ali ne znaš odakle da počneš?

Uz sve više ljudi koji traže online posao od kuće, platforme za posao poput Upworka postale su popularan izbor za freelancere. Ali kako se izdvojiti i osigurati da dođeš do najboljih projekata?

Ovaj članak donosi pregled ključnih platformi za rad na daljinu, s naglaskom na Upwork. Otkrićemo šta ih čini jedinstvenima, kako funkcionišu i kako izgraditi uspešnu karijeru kao virtualni asistent.

1. UpWork 

UpWork je verovatno najveća freelance online platforma za rad danas. Sakupio je 12 miliona aktivnih freelancera i 5 miliona klijenata koji plaćaju širom sveta od svog početka 2013. Sajt takođe prima korisnike iz više od 180 zemalja. 

Uzimajući u obzir veličinu UpWork-ove baze podataka, frilenseri neće imati problema da pronađu nekoliko poslova u prvih par minuta pretrage koji odgovaraju njihovoj stručnosti. Brza pretraga ključnih reči „virtuelni asistenti“ već daje više od 9.000 rezultata. I iako platforma funkcioniše na osnovu projekta, mnogi klijenti nude dugoročnu saradnju. 

Moje iskustvo sa UpWork-om 

Odlučila sam se za UpWork jer mi je bila potrebna platforma koja nudi mnogo prilika i omogućava brzi početak.

Kada sam počela pretragu poslova, fokusirala sam se na projekte vezane za izradu logoa i virtuelnu asistenciju, jer je to bila oblast u kojoj sam želela da se specijalizujem. U početku, poslala sam nekoliko desetina prijava i bila iznenađena kada sam dobila svoj prvi posao nakon samo tri nedelje aktivnog traženja.  

Ono što je presudilo da dobijem prvi angažman bilo je moje pažljivo prilagođavanje prijave klijentovim zahtevima i jasno predstavljanje svojih veština i dosadašnjeg iskustva. Od tada, redovno sam proširivala svoje veštine kroz dodatne kurseve i projekte, što mi je omogućilo da brzo napredujem i pređem na dugoročnu saradnju sa klijentima.   

Mentorski program "Postani virtuelni asistentza 2 meseca" može da pomogne u ovome.

U mom mentorskom programu "Postani VA za 2 meseca," prolazimo kroz sve korake neophodne za uspeh na platformama poput UpWork-a. Od kreiranja kvalitetnog profila, do saveta za pisanje prijava koje se ističu.

Program uključuje i veštine koje su ključne za dugoročnu saradnju s klijentima, poput efikasne komunikacije, organizacije rada i specijalizacije u nišama koje su tražene na tržištu. Sve to je osmišljeno da ubrza tvoj put do prvih klijenata i omogući ti konkurentnu poziciju na tržištu. 

Naravno, mnoge osnovne informacije mogu se pronaći i na besplatnim kursevima, ali ono što čini razliku je:

  • praksa,
  • individualni pristup,
  • podrška u razumevanju šta klijenti zaista traže, što je ključ za brzo nalaženje prvih poslova. 

2. Fiverr 

Fiverr je takođe veoma poznata platforma za frilensere. Ima više od 3,42 miliona klijenata iz više od 190 zemalja koji redovno zapošljavaju različite vrste virtuelnih asistenata. 

Za razliku od UpWork-a, Fiverr se ne fokusira na prikazivanje liste poslova. Prvenstveno služi kao tržište gde frilenseri, inače poznati kao prodavci, kreiraju profile i plasiraju svoje usluge. Klijenti dolaze vama, a ne obrnuto. Odnosno klijenti gledaju “online prodavnicu” usluga koje nude virtuelni asistenti. 

Oko predstavljanja na Fiverr-u je potreban dodatni trud i pravljenje posebnog portfolija kako bi se neko istakao na tržištu. Međutim, iako je ovo ranije bila platforma najviše orijentisana na grafičke dizajnere, sada se tamo predstavljaju sve vrste online usluga. 

Fiverr je takođe sjajna platforma za frilensere, ali malo drugačije funkcioniše u poređenju s UpWork-om. Umesto da tražiš poslove, na Fiverr-u klijenti dolaze tebi – kao da pregledavaju online prodavnicu usluga. To znači da moraš da se potrudiš da tvoj profil i ponude budu što privlačniji kako bi privukli pažnju potencijalnih klijenata. 

Iskreno, meni lično je UpWork više odgovarao jer volim aktivno da tražim poslove i prilike, umesto da čekam da klijenti pronađu mene.

Na Fiverr-u je izazov kada tek počinješ i nemaš izgrađen portfolio. Međutim, čula sam pozitivna iskustva od nekih polaznica mog mentorskog programa koje su koristile Fiverr – uglavnom je ključ u dobroj prezentaciji i stalnom usavršavanju ponude. Treba biti uporan i ne odustajati ako rezultati ne dođu odmah. 

U mom programu pričamo i o tome kako da napraviš upečatljiv portfolio i koje strategije možeš koristiti da privučeš klijente, bez obzira na to da li biraš Fiverr, UpWork ili neku drugu platformu. Bitno je biti proaktivan i stalno raditi na poboljšanju svojih veština i ponude, jer to pravi razliku kad tek počinješ. 

3. LinkedIn

LinkedIn služi kao platforma društvenih mreža za profesionalno umrežavanje pre svega. Iako je LinkedIn prvobitno služio onima koji su tražili najbolje osobe koje će angažovati (headhunters-ima koji su tražili radnu snagu), odnedavno je više prilagođen frilenserima odnosno onima koji traže posao. 

Čak je pokrenut i LinkedIn Service Marketplace 2019. Ovde virtuelni asistenti mogu da pokažu svoje veštine i usluge klijentima kojima su potrebni frilenseri ili slobodnjaci za određene projekte. 

Nije iznenađujuće da su administrativne usluge tražene. Pokušajte da potražite virtuelne asistente, odmah ćete dobiti desetine oglasa za posao, kako kratkoročnih projekata tako i onih na duže staze. 

Kada sam počela da koristim LinkedIn, fokusirala sam se na optimizaciju svog profila – od naslova koji jasno prikazuje koje usluge nudim do redovnog deljenja sadržaja vezanog za moj rad i stručnost. Ova strategija se pokazala kao uspešna, jer su me klijenti često sami pronalazili i kontaktirali za saradnju. 

Jedna od prednosti koje sam primetila je to što su klijenti bili spremni da plate unapred – često su plaćali 50% ili čak celu sumu unapred, što mi je davalo dodatnu sigurnost u radu. Nije se sve svodilo na prijavljivanje za poslove, već je bilo važno i kako sam se predstavila na platformi i kako sam se uključivala u profesionalne razgovore. 

U mom mentorskom programu, pričamo o tome kako da koristiš LinkedIn na pravi način, ne samo kao mesto za traženje posla, već i kao alat za izgradnju svoje mreže i privlačenje klijenata koji su spremni da investiraju u tvoje usluge. Delimo savete o tome kako da tvoj profil privuče prave ljude, kako da napišeš objave koje izazivaju interesovanje, i kako da postigneš da klijenti sami dolaze do tebe i plaćaju unapred za tvoj rad. 

4. 24/7 Virtual Assistant 

24/7 Virtual Assistant je Virtuelni asistent koji radi 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji, prvenstveno služi početnicima i Virtuelnim asistentima na srednjem nivou znanja i ekspertize. Nudi jednokratne poslove za administrativne zadatke kao što su arhiviranje dokumenata, osnovno knjigovodstvo, jednostavno održavanje websajtova i korisnička podrška. Većina projekata će zahtevati oko desetak sati dostupnosti nedeljno. 

Iako se potpuni početnici mogu prijaviti na ovu platformu, oni takođe moraju proći strogi program obuke. Recenzije pokazuju da samo 5% kandidata prođe. Ako ne uspete prvi put, pokušajte ponovo da se prijavite nakon nekoliko nedelja. 

5. Fancy Hands 

Fancy Hands preuzima projekte od malih i srednjih preduzeća, a zatim ih deli među svojim Virtuelnim asistentima. Očekujte da vidite širok spektar poslova. Osim standardnih administrativnih usluga, možete obavljati i određene zadatke, kao što su telefonski pozivi u ime klijenata, obavljanje kupovine ili traženje popusta na hotelske sobe. Takođe će vam trebati ispravne audio slušalice nakon prijave. 

Usmeren je pre svega na Virtuelne asistente na području Amerike. 

6. 99 Dollar Social 

99 Dollar Social je marketinška agencija na društvenim mrežama koja angažuje Virtuelne asistente za društvene mreže na osnovu projekta. Prvenstveno je potrebno kreiranje sadržaja za kratke blogove i oglase. Dakle, ako imate iskustvo u pisanju tekstova, bolje ćete se kvalifikovati kao njihov Virtuelni Asistent. Prihvataju nove zaposlene samo svakih nekoliko meseci. 

7. Belay 

Iskusni Virtuelni asistenti koji žele siguran rad uz pristojne cene mogu da razmotre Belay. Postoji strogi proces zapošljavanja koji se sastoji od tri dela: početnog sveukupne procene, procene veština i završnog intervjua. Iako primena traje neko vreme, kvalifikovani Virtuelni asistenti su nagrađeni dobro plaćenim, dugoročnim klijentima. 

Za razliku od drugih VA platformi, Belay dozvoljava Virtuelnim asistentima da preuzimaju isključivo poslove u okviru svoje stručnosti. Ne možete preuzeti nasumične zadatke. Na primer, ako ste specijalizovani za unos podataka i računovodstvo, platforma će vas upariti sa knjigovodstvenim projektima. 

Virtuelni asistenti obično rade 10 do 40 sati nedeljno. Međutim, Belai očekuje od svojih frilensera da budu na raspolaganju u određenom vremenskom okviru tako da je ovo više platforma za one koji vole fiksno radno vreme. 

8. Virtalent 

Virtuelni asistenti koji traže dugoročne mogućnosti za posao treba da razmotre Virtalent. To je agencija u Velikoj Britaniji koja malim i srednjim preduzećima pruža širok spektar administrativnih usluga. 

Umesto delegiranja zadataka, Virtalent uparuje klijente sa odgovarajućim Virtuelnim asistentom. Pošto dodeljeni projekti obično traju nekoliko meseci, možete očekivati svakodnevne zadatke i stabilnu platu. Samo imajte na umu da kompanija odbija početnike. Da biste se kvalifikovali, potrebno vam je najmanje pet godina iskustva u pružanju administrativnih usluga. 

9. Time Etc. 

Još jedna solidna agencija za Virtuelne asistente sa sedištem u Velikoj Britaniji je Time Etc. Ona pruža startap kompanijama i vlasnicima preduzeća u SAD i Velikoj Britaniji administrativne usluge preko veštih Virtuelnih asistenata koji imaju širok set veština. 

Širok spektar veština je nešto na čemu insistiraju. Potrebno vam je iskustvo sa administrativnim zadacima kao što su vođenje poslovnih knjiga, upravljanje nalozima na društvenim mrežama, zakazivanje sastanaka, upravljanje sastancima i unos podataka. U suprotnom, možda se nećete kvalifikovati. 

Većina klijenata zahteva najmanje tri sata rada nedeljno. Ako počnu da traže od vas da radite izazovniji posao, Time Etc. će vam pomoći da povećate svoju satnicu. 

10. Dribble 

Dribble je uglavnom namenjen dizajnerima, umetnicima i marketinškim profesionalcima. Kreativci mogu napraviti portfolija svojih prethodnih radova na sajtu kako bi povećali šanse za dobijanje ugovora. 

Platforma Dribbble je odlična za kreativce koji žele da prikažu svoj rad. Namenjena je ljudima koji traže stalno zaposlenje, kao i freelancerima. Međutim, freelanceri moraju da se pretplate na Pro plan kako bi imali pristup listama poslova na ugovornoj osnovi. 

Pročitaj još sličnih tekstova