Freelance – kako započeti sa ovim poslom?

Apr 14, 2023

Da li si se ikada zapitala kako bi mogla svoje znanje i veštine da preneseš u online svet, u freelance svet?

Kada kreneš da radiš van kancelarije i sama biraš klijente, ulaziš u freelance svet.

To je jedan divan svet gde ti određuješ većinu pravila, i ono što je najvažnije, odlučuješ kada ćeš da radiš i gde ćeš da radiš.

Šta ti je potrebno kako bi počela da radiš kao freelancer? (Da tu uveliko spadaju Virtuelni Asistenti)

Bez obzira da li hoćeš da radiš kao grafički dizajner, copywriter ili Virtuelni Asistent (sve to spada u freelance posao), ovaj kratki vodič će ti to olakšati u samo deset koraka.

Možda misliš da je ti je za ovaj posao potreban samo laptop i internet, ali napomenuću još neke stvari koje će ti biti potrebne.

1. OPREMA

Potreban ti je laptop ili kompjuter koji dobro radi kako bi krenula sa ovim poslom. Treba da ima dobar hardver i da radi brzo. Poželjna je i dobra memorija, ali na svu sreću sada sve podatke i fajlove možeš da čuvaš na nekoj cloud platformi, kao što je Dropbox ili Google Drive.

2. VEŠTINE KOJE NUDIŠ

Kako bi počela da radiš ovaj posao potrebno je da poseduješ određeni set veština. Nije dovoljno da znaš da radiš samo u Wordu a da ne znaš da radiš ništa drugo. Najpre je potrebno da savladaš Google alate i Trello. Nakon toga možeš da počneš. Imaj na umu da je potrebno da se stalno usavršavaš i nadograđuješ svoje znanje.

3. POČNI DA NUDIŠ SVOJE USLUGE

Kada odlučiš šta je to šta ćeš raditi, potrebno je da izađeš u javnost sa paketom svojih usluga. Istraži na internetu kako se kreće satnica kod takvih poslova i napravi profil na UpWork-u i LinkedIn-u. Pored njih, svoje usluge možeš da nudiš u FB grupama koje okupljaju Virtuelne Asistente a samim tim i klijente. Instagram oduzima dosta vremena jer moraš da budeš aktivna i da objavljuješ postove vezane za tvoju ekspertizu.

4. IZGRADI DOBRU REPUTACIJU

Budi pouzdana, vredna, savesna i iskrena u komunikaciji sa klijentima.

5. NAPRAVI PORTFOLIO

Potrebno je da imaš nešto čime ćeš dokazati da znaš znanje. Ako se baviš grafičkim dizajnom ili pisanjem onda će ti biti lako da napraviš portfolio. Ako nudiš administrativne usluge, onda treba da tražiš reference od svojih klijenata. Ukoliko tek počinješ, bićeš konkurentna sa nižom satnicom koju treba da povećavaš kako širiš svoje znanje i broj završenih projekata.

6. ZA POČETAK KRENI DA RADIŠ KAO VIRTUELNI ASISTENT/FREELANCER KAO DODATNI POSAO

Ako imaš posao, nikako ti ne preporučujem da ga odmah napustiš i kreneš da radiš kao freelancer ukoliko ne prenosiš svoje veštine iz offline sveta u online svet. Čak i u tom slučaju, kreni da radiš nekoliko sati nedeljno. Posle par meseci napravi računicu i vidi da li možeš da se u potpunosti posvetiš radu na daljinu.

7. ODABERI FREELANCE PLATFORMU PREKO KOJE ĆEŠ RADITI

Postoji nekoliko online platformi preko kojih možeš da radiš. Krenuću od najbolje i najaktuelnije. To je definitivno UpWork. Za grafičke dizajnere je podjednako privlačna i platforma Fiver. Platforma koja okuplja najbolje freelancere na svetu je TopTal.

8. ODREDI SVOJU SATNICU

Ovo je tema na koju dobijam puno upita. Kako odrediti svoju cenu/satnicu? Ono što će ti biti cilj možeš da izračunaš tako što ćeš podeliti željenu mesečnu ili nedeljnu zaradu sa brojem sati koje želiš da provedeš radeći. Na početku ćeš naravno krenuti sa manjom satnicom i verovatno ćeš raditi više sati. Ali kasnije ćeš steći brzinu u radu i veliko iskustvo. a to će ti omogućiti povećanje satnice i smanjenje broja sati rada.

9. KRENI DA KONKURIŠEŠ ZA FREELANCE POSLOVE

Ovo je korak kojeg se mnogi plaše. Međutim veština dobrog konkurisanja za posao može da se nauči. Šta to znači? Potrebno je da dobro istražiš klijenta i da detaljno prostudiraš oglas za posao. Nakon toga je potrebno da napišeš originalno propratno pismo kojim ćeš privući pažnju klijenta.

10. BUDI IZVAN SVIH OČEKIVANJA

Šta ovo znači? Posveti se svakom projektu 110% kako bi dobila odličan feedback od klijenata, kako bi zadržala klijente i kako bi te oni preporučili svojim prijateljima i poznanicima kojima su potrebni Virtuelni Asistenti.

Verujem da si puno naučila i da si bar jedan korak bliže svetu freelancing-a.