Organizacija vremena ako radiš kao Virtuelni Asistent

Apr 14, 2023

Kada počneš da radiš kao freelancer ili Virtuelni Asistent bićeš u iskušenju da prihvatiš sve poslove koji ti se pruže da bi zaradila cifru koju si zamislila.

Organizovanost je ključ za održavanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života.

Podeliću sa tobom svoje omiljene savete za upravljanje vremenom koji će ti biti od velike pomoći.

Bukiranje vremena

 Bukirajući vreme za rad na određenim zadacima, možeš izbeći ometanje i bićeš fokusirana. i tako ćeš završiti više posla za manje vremena.

Kada mogu da organizujem sastanke sa klijentima za narednu nedelju, onda volim da ih organizujem da budu utorkom, sredom ili četvrtkom. Na taj način ostavljam sebi slobodan ponedeljak za planiranje radne nedelje i petak da završim sve obaveze.

Napravi listu zadataka i obavi prvo one koji su prioritetni

Beskrajna lista obaveza može biti jako haotična.

Najvažniji zadaci su oni koje ćeš prvo obaviti i na taj način ćeš se osećati rasterećeno. Ovo ti omogućava da pobediš u trci sa vremenom i da uvek budeš pobednik ukoliko iskoči nešto neplanirano. Nećeš se iznervirati jer si već obavila prioritetne zadatke.

Odgovarajući prostor za rad 

Većina Virtuelnih Asistenata radi od kuće. Postoje pozitivne i negativne strane toga, ali smatram da je najvažnije da rad od kuće učiniš efikasnim. Ako nemaš kancelarijski prostor potreban ti je radni prostor koji je organizovan i tih. Čak i ako živiš u malom stanu odvoji ugao za svoj sto sa pregradom kako bi sprečila vizuelne smetnje.

Koristi najbolje resurse za organizovanje

Toliko je besplatnih i lako dostupnih resursa za organizovanje administrativnog i kreativnog rada. Iskorištavanje svih raspoloživih resursa pomoći će ti da budeš efikasnija i organizovanija (od softvera za upravljanje projektima do komunikacionih aplikacija, ima svega). Trello, Asana itd.

Neka briga o sebi bude prioritet 

U konkurentnom poslovnom svetu previše ljudi se bori sa nedostatkom sna a u stvarnosti ako ne vodiš računa o sebi dolazi do izgaranja i manje produktivnosti. Kada radiš odvoji vreme za sebe i vreme koje ćeš provesti sa porodicom i prijateljima. Bićeš mnogo srećnija i zdravija.

Odredi radno vreme i drži ga se 

Trebala bi biti realna koliko sati možeš svakodnevno da radiš i kada. Ne žrtvuj život, ne vredi za nekoliko dodatnih dolara. Budi jasna sa klijentima o tvom radnom vremenu i kada mogu da očekuju tvoje odgovore na mejlove i poruke. Tekst koji može da ti bude od koristi pročitaj ovde.

Vodi dnevnik razmišljanja 

Ponekad rad na zadatku za jednog klijenta može pokrenuti ideje za drugi projekat sa kojim se kasnije možeš pozabaviti. Uvek drži beležnicu pri ruci da bi brzo zapisala ideje kako ti ne bi pobegle.

Organizuj se i radi pametno, radi u svoju korist. Organizacija vremena je ključ uspeha kod Virtuelnih Asistenata.