Mentorski program
Podcast asistent

Šta radi podcast asistent i koliko može da naplati usluge

Jul 05, 2023

Podcast asistent sve je traženije specijalizovano zanimanje jer je podcast postao odličan način promocije na tržištu. 

U ovom blog postu možeš da nađeš spisak zadataka koje može da radi podcast asistent kao i cene rada zavisno od iskustva asistenta.

 

Šta je podcast asistent kao zanimanje?

 

Podcast asistent je osoba koja pomaže u kreiranju i promociji podcasta.

Tvoj posao je da olakšaš život klijentima koji imaju svoje podkaste tako što preuzimaš zadatke koji im omogućavaju da se fokusiraju na stvaranje sadržaja. Možeš raditi na snimanju i uređivanju zvuka, planiranju tema za razgovor, organizovanju gostiju, pa čak i promociji podcasta na društvenim mrežama. Takođe, brineš o tehničkim detaljima i odgovaraš na mejlove slušalaca.

Ako voliš da radiš na računaru i zanima te kako se prave podcasti, ovo bi mogao biti idealan posao za tebe!

 

Koje poslove radi podcast asistent?

 

Kao podcast asistent, možeš preuzeti mnoge važne zadatke koji su ključni za uspešno vođenje i promociju podcasta. Evo pet zadataka koje možeš da radiš:

  1. Uređivanje i postprodukcija audio snimaka: tvoj zadatak je da obradiš snimke, ukloniš neželjene šumove, poboljšaš kvalitet zvuka i dodaš muzičke uvode ili odjave. Na taj način pomažeš u stvaranju profesionalnog i prijatnog sadržaja koji će privući više slušalaca.
  2. Objavljivanje epizoda: možeš se baviti tehničkim aspektima objavljivanja epizoda, kao što je formatiranje datoteka, postavljanje epizoda na različite platforme kao što su iTunes, Spotify, i Google Podcasts, i osiguravanje da su sve informacije tačne i ažurne.
  3. Upravljanje društvenim mrežama i promocija podcasta: kreiraćeš i postavljaćeš sadržaj na društvene mreže, uključujući najave novih epizoda, citate iz emisija i interaktivne postove koji povećavaju angažovanost publike. Takođe, pratićeš i odgovaraćeš na komentare i poruke slušalaca.
  4. Vođenje evidencije i organizacija rasporeda: tvoj zadatak je da upravljaš rasporedom snimanja, koordiniraš termine sa gostima i osiguraš da su svi učesnici informisani o vremenu i tehničkim zahtevima za snimanje. Takođe, vodićeš evidenciju o epizodama, gostima i različitim temama koje su pokrivene.
  5. Odgovaranje na emailove i upravljanje povratnim informacijama: upravljaćeš komunikacijom sa slušaocima i gostima putem emaila, odgovaraćeš na pitanja i sakupljaćeš povratne informacije koje mogu pomoći u poboljšanju podcasta.

Sve ove zadatke možeš obavljati na daljinu, čime omogućavaš klijentima da se fokusiraju na kreiranje sadržaja.

 

Da li virtuelni asistent za podcast mora da zna da edituje audio snimak i da poznaje softvere za uređivanje

 

Kao podcast asistent treba da znaš kako da uređuješ audio snimke jer je to ključni deo produkcije. Možeš koristiti programe kao što su:

  • Adobe Audition
  • Audacity
  • GarageBand
  • Pro Tools

Svaki od ovih programa pomaže ti da poboljšaš zvuk, ukloniš šumove i dodaš efekte koji će učiniti podcast zvučno privlačnim.

Veštine uređivanja audio snimaka možeš naučiti na raznim online kursevima, kao što su oni na Udemy, Courseri, ili LinkedIn Learningu. Takođe, na YouTube-u možeš naći mnoštvo tutorijala za početnike.

Sve o ovim veštinama možeš naučiti i u posebnom modulu mog mentorskog programa Postani VA za 2 meseca.

Ovaj modul ti pruža znanje i veštine potrebne za profesionalno uređivanje podcasta, i kako da klijentima budeš podrška u ovom sve traženijem poslu.

Za efikasan rad podcast asistent treba da zna kako da montira kompletnu podcast epizodu.

To uključuje integraciju:

  • introa ili uvoda,
  • glavne emisije,
  • reklama,
  • outroa ili odjave u jedan lepo povezan i organizovan audio zapis.

- Intro: ovo je uvodni deo epizode, obično s prepoznatljivom muzikom i kratkim uvodom u temu ili goste. Može biti unapred snimljen i standardizovan za sve epizode, ili specifično kreiran za svaku epizodu.

- Glavna emisija: ovo je centralni deo epizode gde se odvija razgovor ili diskusija. Tvoj zadatak je da urediš ovaj segment, osiguraš glatki tok razgovora, ukloniš pauze i šumove.

- Reklame: ako podcast uključuje reklame, tvoj posao je da ih umešno ubaciš na odgovarajuća mesta, bez narušavanja prirodnog toka sadržaja.

- Outro: zaključni deo koji često sadrži zahvalnost slušaocima i poziv na akciju. Outro može biti standardizovan ili specifično kreiran za svaku epizodu.

Kreiranje introa i outroa možeš raditi samostalno ako imaš potrebne veštine, ali često se ovi elementi kreiraju od strane profesionalnih dizajnera zvuka.

 

Mora li podcast asistent dodati titlove u podcast?

 

Dodavanje titlova podcastima može biti veoma korisno, posebno za osobe sa oštećenjem sluha ili one koji slušaju na jezicima koji im nisu maternji. Dodavanje titlova na audio zapise je utiče na digitalnu pristupačnost sadržaja koja je u svetu standard, a i na našim prostorima je sve prisutnije.

Evo kako možeš to da radiš:

- Transkripcija audio sadržaja: prvi korak je transkripcija, odnosno pretvaranje govora u tekst. Ovo možeš uraditi ručno ili pomoću softvera za automatsku transkripciju, kao što su Otter.ai, Descript, ili Sonix.

- Revizija i sinhronizacija: nakon transkripcije, proveravaš tekst i osiguravaš da tačno prati izgovoreno, sinhronizujući tekst sa audio zapisom.

- Integracija titlova: kada je tekst spreman, sledeći korak je integracija titlova na platformu na kojoj se podcast distribuira. Neke platforme, poput YouTube-a, nude alate za dodavanje titlova, dok se za audio platforme titlovi mogu postaviti kao opcija za preuzimanje.

Redovno ažuriraj i prilagođavaj titlove kako bi ostali tačni, posebno ako se sadržaj često menja.

 

Da li podcast asistent piše opise i transkripte za epizode podcasta

 

Pisanje opisa i transkripata za epizode podcasta je ključ za dostupnost i vidljivost podcasta. Dobar opis epizode je jasan i sažet, ističe glavne teme i može privući više slušalaca. Transkripcija pomaže u SEO optimizaciji, jer pretraživači mogu indeksirati sadržaj i poboljšati rangiranje epizode.

Korisno je da znaš osnovne SEO principe, jer pravilna upotreba ključnih reči može značajno povećati šanse da epizoda bude pronađena putem pretrage.

Korišćenje standardizovanog template-a za pisanje opisa i transkripta može pomoći u održavanju konzistentnosti i profesionalnosti svake epizode.

 

Da li je podcast asistent zadužen za pripremu vizuala za društvene mreže

 

Priprema vizuala za promociju na društvenim mrežama može biti jako zanimljiva i taj posao se dodatno plaća.

Podcast asistent može biti zadužen za pripremu vizuala za promociju podcasta na društvenim mrežama, koristeći alate poput Canve. Ovi vizuali mogu uključivati slike, infografike ili citate iz epizoda koji privlače pažnju i podstiču interakciju.

Ako je deo dogovora, virtuelni asistent može upravljati nalozima na društvenim mrežama, planirati i objavljivati postove, te pratiti interakciju publike. Da li ćeš biti dodatno plaćena za ove zadatke zavisi od dogovora sa klijentom. Uvek je dobro napraviti nekoliko paketa usluga sa različitim cenama kako bi klijenti mogli birati ono što im najviše odgovara.

 

Da li podcast asistent hostuje epizodu na hosting servisu koji se koristi?

 

Kada hostuješ epizodu podcasta za klijenta, važno je odabrati hosting servis koji najbolje odgovara njihovim specifičnim potrebama. Postavljaćeš audio datoteku, dodavati detaljan opis epizode, relevantne oznake i ključne reči za SEO optimizaciju. Takođe, postavićeš datum i vreme objavljivanja kako bi epizoda bila dostupna kada je najpogodnije za ciljnu publiku klijenta.

Neke hosting platforme nude opcije integracije sa društvenim mrežama, što olakšava promociju epizode i omogućava širenje sadržaja na više platformi.

Praćenje performansi epizoda putem alata za analitiku koje hosting servis pruža pomaže ti da razumeš kako publika reaguje i prilagodiš budući sadržaj.

 

Da li asistent radi na recenzijama podcasta i komentarima?

 

Kao podcast asistent, možeš igrati ključnu ulogu u upravljanju recenzijama i komentarima slušalaca. Redovno ćeš pratiti i analizirati recenzije na platformama poput Apple Podcasts ili Spotify, identifikovati šta slušaoci najviše cene i gde ima prostora za poboljšanje.

Odgovaraćeš na komentare, zahvaljivati se na pohvalama i razjašnjavati eventualne nedoumice, što pomaže u izgradnji snažne zajednice oko podcasta. Takođe, podsticanje slušalaca da ostave recenzije i komentare može povećati angažman i doprineti rastu publike.

   

Da li asistent traži sponzore za podcast ili šalje emailove s ponudama za sponzorisanje?

 

Podcast asistent može biti odgovoran za traženje sponzora i slanje emailova s ponudama za sponzorstvo ako je tako dogovoreno s klijentom i ako virtuelni asistent ima znanje u toj oblasti.

To uključuje:

  • istraživanje firmi koje bi mogle biti zainteresovane za ciljnu publiku podcasta,
  • pripremu prilagođenih emailova,
  • upravljanje odgovorima i pregovorima.

Ovo je ključna uloga koja doprinosi finansijskoj podršci i održivosti podcasta.

 

Mora li asistent da zna strateški deo posla i da li radi konsalting prilikom pokretanju podcasta?

 

Kao podcast asistent, možeš birati da li ćeš se fokusirati samo na operativne zadatke, kao što su uređivanje snimaka i upravljanje društvenim mrežama, ili ćeš se uključiti u strateško planiranje i konsultacije za pokretanje i rast podcasta. Strateške usluge obično su bolje plaćene, jer imaju veći uticaj na uspeh podcasta.

O ovome se možeš edukovati putem online kurseva na platformama poput Udemy ili Coursera, ili potražiti savete od iskusnih kreatora podkasta. Kontinuirano učenje i praktično iskustvo ključni su za uspeh u ovoj oblasti.

 

Okvirne cene posla podcast asistenta

Neki poslovi, kao što su ugovaranje epizoda s gostima, upravljanje vremenom, administrativni i sekretarski poslovi, promocija podcasta na društvenim mrežama i usluge profesionalnog brendiranja, obično se smatraju dodatnim uslugama koje zahtevaju posebne veštine i dodatno se plaćaju.

Na primer, ugovaranje epizoda s gostima zahteva veštine komunikacije i pregovaranja, dok promocija podcasta na društvenim mrežama uključuje znanje iz oblasti digitalnog marketinga.

Usluge brendiranja podcasta zahtevaju duboko razumevanje dizajna i marketinga, tako da se posebno naplaćuju.

Cene za usluge podcast asistenta mogu značajno varirati u zavisnosti od iskustva asistenta, specifičnih veština, obima posla i lokacije. Evo okvirnih cena za različite usluge:

- Osnovne usluge

  1. uređivanje audio snimaka
  2. upravljanje društvenim mrežama
  3. administrativni zadaci

Cene se obično kreću od 15 do 40 USD po satu. Početnici često naplaćuju niže cene, dok iskusniji asistenti mogu naplaćivati više.

- Strateške usluge:

  1. konsalting za razvoj podcasta
  2. brendiranje
  3. promocija

Ove usluge mogu koštati više, između 50 i 100 USD po satu, s obzirom da uključuju dublje planiranje i specijalizovano znanje.

- Paket usluge:

Neki asistenti nude pakete koji uključuju određeni broj sati ili kombinaciju usluga po fiksnoj ceni, što može biti od 500 do 2000 USD mesečno, u zavisnosti od obima i složenosti posla.

- Ugovaranje epizoda s gostima:

Ova usluga može se naplaćivati posebno, često od 50 do 150 USD po epizodi, zavisno od toga koliko je posla uključeno.

Cene se uvek mogu prilagoditi specifičnim potrebama klijenta, a često su fleksibilne u zavisnosti od trajanja saradnje i obima angažovanja.

 

Prednosti korišćenja AI alata

Kao podcast asistent, možeš koristiti veštačku inteligenciju za automatizaciju zadataka poput transkripcije i generisanja .SRT fajlova za titlove. Ovo će ti pomoći da brže i efikasnije obavljaš svoje zadatke. Koristi alate kao što su Otter.ai, Descript ili Sonix za transkripciju, i Happy Scribe ili Rev za generisanje .SRT fajlova. Ovi alati značajno olakšavaju rad na više epizoda u kraćem vremenskom periodu, povećavajući tvoju produktivnost i kvalitet rada.

Veštačka inteligencija postaje standard u industriji podcasta, a njeno korišćenje može značajno unaprediti tvoju efikasnost i profesionalizam kao asistenta.

 
Pročitaj još sličnih tekstova