VA može da radi preko 150 vrsta poslova. Naravno da jedna osoba ne može da radi njih sve, ali broj poslova koje virtuelni asistenti mogu da rade raste svakodnevno.

Koja znanja možeš da iskoristiš?

Znaš da radiš u MS Office-u i da koristiš Google alate. Pored toga te interesuje grafički dizajn. Jednostavno si kreativna i želiš da iskoristiš svoj potencijal. Da li bi mogla da radiš kao VA? Naravno da bi mogla.

Mogla bi da organizuješ objave na društvenim mrežama i da praviš vizuale za te objave. Vizuale možeš da praviš u Canvi a objavljivanje na društvenim mrežama je vrlo jednostavno.

Šta još može da radi VIRTUELNI ASISTENT?

VA se na primer bavi administracijom, pisanjem objava na društvenim mrežama, održavanjem sajtova, kontaktom sa klijentima i potrošačima. Osim toga, može da se bavi ugovaranjem sastanaka, pisanjem izveštaja, obradom poslovnih dokumenata. Pored toga na listu možemo da dodamo i organizovanje poslovnih i porodičnih putovanja, grafički dizajn za društvene mreže, itd.

Lista je jako duga.

VA mora biti izuzetno snalažljiv i sposoban i pre svega veoma organizovan. Kao rezultat toga, ostvaruju se odlične i dugoročne saradnje sa klijentima.

Svako ko odluči da se bavi ovim poslom mora da razmišlja unapred i da ima spreman as u rukavu za moguće probleme.

Koje su prednosti rada od kuće?

Sama praviš raspored rada 

Samo ti biraš kad ćeš i šta staviti u svoj kalendar. Kad ustaješ, u koje vreme radiš, kad ručaš, kad ideš sa decom napolje. Kako to? Lako, zato što ti sve organizuješ naspram tvog plana za taj dan. 

Tako da kada radiš od kuće, ti si stvarno vlasnik svog vremena. Naravno da raspored praviš u dogovoru sa klijentom, posebno kad ste u različitim vremenskim zonama. Važno je da znaš da te niko neće terati da radiš kada ti to ne odgovara. I u online svetu postoje rokovi. Sve dok ih se pridržavaš i isporučuješ obećano, svi će biti zadovoljni.

Ovakva vrsta posla može najlakše da se nađe na freelance platformi kao što je UpWork.

Broj aktivnosti koje rade virtuelni aistenti je veoma širok, a zahtevi klijenata nisu uvek isti, ni po obimu, ni po karakteru. Zato se ne očekuje da Virtelni asistenti sve segmente poslova poznaju perfektno. Dovoljno je biti ekspert za jednu oblast a pored toga imati znanje iz još pet oblasti.

Neki Virtuelni Asistenti imaju znanje koje pokriva široki spektar veština i korišćenja alata bez nekog preteranog produbljenog znanja, dok drugi imaju specijalnost usko vezanu za najviše 2-3 veštine. Prvi tip VA se vezuje za sve koji se tek upuštaju u ove poslovne vode, a kasnije kad savladaju određeni set veština se specijalizuju za pružanje nekih određenih usluga

Šta je sve potrebno kako bi počela da radiš kao Virtuelni Asistent možeš da pročitaš ovde.

Kao prvo potrebni su računar i stabilna internet konekcija kako bi mogla da kreneš da radiš ovaj posao.

Od velike važnosti je da znaš strani jezik. Međutim to nije presudno i niko ti neće uzeti za zlo ukoliko tvoj engleski nije perfektan, ali je poželjno da bude razumljiv i koliko toliko pristojan. Ukoliko se tvoj posao zasniva na pisanju na engleskom jezuku, Grammarly je odličan program za proveru pisanja.

Poznavanje još nekog jezika ti svakako ide u prilog jer stvaraš sebi mogućnost da budeš aktivnija na polju prevodilačkih poslova. Recomo kod nas dosta osoba zna dobro mađarski jezik što je velika prednost. Ako znaš neki strani jezik koji nije engleski onda možeš da se skoncentrišeš na rad na tom tržištu.

Dobra vest je što sve više klijenata traži usluge Virtuelnih Asistenata na tržištu Balkana.

Kako i gde pronaći klijente?

Najbolja mesta za pronalaženje klijenata su neke od poznatijih freelance platformi kao što su UpWork ili Freelancer. Takođe, postoji mogućnost da samostalno kontaktiraš željenog poslodavca putem drugih mreža i komunikacijskih kanala poput Facebook-a i LinkedIn-a.

Dok zaposleni u kompanijama rade za mesečnu platu, Virtuelni Asistenti naplaćuju svoje usluge po satu ili po projektu, u zavisnosti od dogovora. Ovaj vid fleksibilnosti omogućava iskusnom Virtuelnom Asistentu da paralelno sarađuje sa više klijenata i na taj način dođe do višestruko veće zarade.

Kako postati virtuelni asistent?

Obuka za ovaj posao ne traje dugo čak iako si početnik. Takođe je veliko olakšanje što veštine i znanja koje treba da poseduje Virtuelni Asistent mogu da se steknu u Srbiji. To znači da ovo izuzetno popularno i profitabilno zanimanje možeš i ti da radiš, nakon obuke POSTANI Virtuelni Asistent za 2 meseca.