Mentorski program
Virtuelni Asistenti za Email marketing

Šta radi Virtuelni Asistent za Email marketing i kako možeš postati jedna od njih

Jul 28, 2023

Virtuelni asistent za email marketing je sve popularniji i traženiji posao jer skoro svaki biznis i tvoj potencijalni klijent koristi ovaj vid komunikacije sa svojom publikom i to im na kraju donosi najveću prodaju. Ljudi, odnosno kupci vole personalizovane poruke, a email marketing je savršen za to.

S’ obzirom da je to najvažniji korak u svakom biznisu ako se specijalizuješ za email marketing onda i ti možeš da radiš od kuće za klijente širom sveta, što ti omogućava fleksibilnost i kreativnost u poslu. Pored toga ćeš i ti sama puno naučiti od svojih klijenata što će ti uveliko koristiti u poslu.

 

Da li virtuelni asistent za Email marketing treba da ima neko predznanje ili predispozicije?

Ja uvek kažem da skoro sve može da se nauči za mesec ili dva ako uživaš u tome i ako svaki dan posvetiš učenju sat ili dva vremena. Ako uživaš u organizovanju stvari i imaš oko za detalje, već si na dobrom putu. Voliš li da pišeš i komuniciraš s ljudima? Sjajno! Te osobine će ti mnogo pomoći. Ne trebaju ti neke posebne predispozicije.

Bitno je da naučiš kako funkcioniše samo jedna platforma za email marketing.

Ako naučiš najvažnije principe rada i sve male cake, to ćeš moći da koristiš za svaku platformu. Osnove email marketinga su veoma slične na svakoj platformi. Zato nemoj da odlažeš početak učenja i momenat kada ćeš napokon krenuti da radiš od kuće po svojim pravilima.

 

Šta sve možeš da radiš kao VA za Email marketing?

Kao virtuelni asistent za email marketing, možeš obavljati širok spektar zadataka koji su ključni za uspeh tvojih klijenata. Evo nekoliko glavnih stvari koje ćeš raditi:

Pravljenje email templejta ili šablona:

dizajniraćeš i pišeš privlačne emailove odnosno email templejte koji privlače pažnju kupaca i podstiču njihovu akciju. Ovo uključuje dizajniranje grafika u Canvi, ali to može da radi i neko drugi u timu i tebi da dostavi gotove slike a ti da ih ubacuješ u templejt emaila.

 

Upravljanje listama kontakata :

održavaćeš i ažuriraćeš baze podataka pretplatnika, uključujući dodavanje novih kontakata, čišćenje neaktivnih email adresa i segmentaciju liste prema demografskim podacima ili ponašanju korisnika (npr. prethodne kupovine).

 

Automatizacija kampanja :

postavljaćeš automatizovane email serije (sekvence) koje se aktiviraju određenim okidačima (trigerima), kao što su prijava na newsletter, ostavljeni artikli u korpi odnosno kupovina koja nije završena ili rođendani korisnika. Verujem da i sama dobijaš takve emailove u kojima ti čestitaju rođendan i nude ti dodatni popust na kupovinu.

 

Praćenje i analiza performansi :

pratićeš ključne metrike kampanja kao što su stopa otvaranja, stopa klikova i konverzije. Na osnovu tih podataka će tvoji klijenti znati kako dalje da se ponašaju a ti ćeš naučiti jako puno o marketing što će ti biti dodatni plus u daljem radu.

 

Izveštavanje :

pripremaćeš izveštaje za klijente koji sadrže detaljne analize performansi kampanja i preporuke za buduće aktivnosti. Ovi izveštaji pomažu klijentima da razumeju uspeh kampanja i identifikuju oblasti za unapređenje. Izveštaji mogu biti u Word dokumentu ili u obliku neke prezentacije. Preporučujem ti platformu Canva za pravljenje prezentacija. Jako je zanimljiva i svaki virtuelni asistent mora da zna da je koristi. O njoj možeš proćitati u ovom blog postu.

 

Tehnička Podrška :

pružaćeš tehničku podršku korisnicima koji imaju pitanja ili probleme sa emailovima. Možeš odgovarati na emailove, proveravati da li su emailovi isporučeni i ispravljati pogrešno unete email adrese. Nije najzabavniji deo ali možeš brzo da ga odradiš i da pređeš na nešto zabavnije.

 

Koordinacija sa timom :

radićeš sa copywriterima (oni su zaduženi za pisanje emailova), dizajnerima i drugim članovima tima kako bi osigurala da svi delovi kampanje budu usklađeni i efektivni. Tim koji sjajno funkcioniše ne želi niko da zameni a moja je preporuka da imaš nekoliko dugoročnih saradnji sa sjajnim klijentima umesto gomile malih projekata.

 

Svaki ovaj zadatak koji će biti deo tvog posla omogućava virtuelnim asistentima za email marketing da igraju ključnu ulogu u poslovanju svojih klijenata, pomažući im da njihove emailove pročitaju njihovi budući kupci.

 

Da li virtuelni asistent piše emailove za klijenta ili to radi copywriter?

Najčešće emailove pišu tvoji klijenti ili njihovi copywriteri. Ali ako si ljubitelj pisanja i imaš smisao za to onda ti je to ogroman plus i mogućnost za još veću zaradu.

 

Jesi li prepuštena sama sebi ili postoje sastanci s klijentima?

Sastanak ili dva sa klijentom ili timom se podrazumeva. Nikada nisi sama. Redovno ćeš se čuti sa svojim klijentima kako bi osigurala da sve ide po planu i da su svi ciljevi usklađeni. Dobićeš materijal i uputstva tako da ćeš se lako snaći. Pitaj klijente za njihov stil i boje kao i šta im se sviđa. Jako je važno da ih to pitaš i da se razumete oko tih stvari jer će se onda posao obaviti brže i bez stresa.

  

Gde možeš da nađeš posao kao VA za Email marketing?

Mogućnosti su svuda!

Možeš tražiti poslove na platformama za freelance kao što je UpWork, LinkedIn ili Fiverr, kontaktirati firme direktno ili čak putem društvenih mreža. Kod nas je Instagram najpopularniji što se toga tiče ali i preporuka od usta do usta.

Pričaj svima šta radiš i ponudi nekome besplatnu saradnju kako bi gradila portfolio i dobila preporuke.

 

Kontinuirana podrška i optimizacija 

Tvoj posao se ne završava kada pošalješ email kampanju. Zapravo, tada tek počinje! Nastavljaš da pomažeš klijentima kroz ceo proces. To znači da pratiš rezultate kampanje i koristiš povratne informacije da bi poboljšala sledeće emailove o čemu sam pisala gore u blogu.

Na primer, ako vidiš da određeni emailovi imaju nisku stopu otvaranja, možeš prilagoditi naslov ili sadržaj kako bi bili zanimljiviji. Tvoja stalna podrška i stručnost pomažu klijentima da postignu bolje rezultate u email marketingu.

 

VA za email marketing je sjajan izbor za online rad jer ti daje slobodu da radiš od kuće ili odakle god želiš. Ovaj posao ti omogućava da koristiš svoju kreativnost dok praviš privlačne emailove, a svaki dan donosi nove, zanimljive zadatke.

Pored toga, stručnjaci za email marketing su veoma traženi, jer pomažu firmama da zarade više novca. Ako voliš da učiš nove stvari i želiš posao koji nikad nije dosadan, ovo je prava prilika za tebe.

Pročitaj još sličnih tekstova